Categories: Євро-2024

Чемпіонат Європи 2024. Англія в серії пенальті перемогла Швейцарію

У суботу, 6 липня, відбудеться матч 1/4 фіналу чемпіонату Європи 2024 між збірними Англії та Швейцарії.

Чемпіонат Європи 2024. 1/4 фіналу

Англія – Швейцарія – 1:1, пен. 5-3

 Сака, 80 – Емболо, 75

 Кейн, 67 – Шер, 33, Відмер, 85

Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Конса (Палмер, 78), Тріпп’єр (Езе, 78), Майну (Шоу, 78), Беллінгем, Райс, Фоден (Александр-Арнольд, 115), Сака, Кейн (Тоні, 109).

Швейцарія: Зоммер, Рідер (Цубер, 63), Аканджі, Шер, Родрігес, Фройлер (Сьєрро, 118), Ебішер (Амдуні, 118), Джака, Ндоє (Закарія, 98), Варгас (Відмер, 63), Емболо (Шакірі, 109).

Арбітр: Даніеле Орсато (Італія).

Стадіон: «Меркус Шпіль Арена» (Дюссельдорф).

Від Гарета Саутгейта чекали змін, переходу на гру в три центрбеки. Імена в стартовому складі передбачали такий варіант. На полі ж все стало очевидно – Англія вийшла у своїй звичній формації, жодного віддзеркалення розташування суперника не відбулося.

Швейцарія вже привчила до своєї впевненої гри під пресингом та стрімкими контратаками. Ян Зоммер був ключовою особою на полі в першому таймі. Номінальні гості хоч і притискалися до власних воріт, але не панікували. Щоправда, сьогодні стрімко переходити в атаку не вдавалося. Деклан Райс і Коббі Майну знищували ці спроби ще в середині поля.

Саме пара хавбеків “Трьох левів” відігравала головну роль на полі. Вихованець МЮ більше діяв на загострення, бив у бік воріт, а зірка Арсенала працював над підготовкою атак своєї команди та над стримуванням суперника. До речі, у Швейцарії теж була така парочка – Джака і Аканджі.

Нарешті прокинувся Букайо Сака. Вінгера англійців критикували за гру на Євро-2024. Втім, сьогодні на це було мало причин. Англієць буквально знищив у очних дуелях Мішеля Ебішера. Ще до перерви Сака чотири рази пройшов швейцарця на дриблінгу. Рекорд у протистояннях двох гравців на цьому турнірі.

Підопічну Мурата Якіна попереду розраховували на Емболо. Кремезний центрфорвард переважно грав спиною до воріт, але за м’яч чіплявся впевнено. На 52-й хвилині класно відтіснив Конса, розвернувся і замість удару покотив м’яч у бік Пікфорда. Акцентуємо на хвилині, бо це був перший удар в лощину воріт на дві команди.

Зрештою, доля винагородила “сімку” Швейцарії за весь масив чорнової роботи. Затяжна позиційна атака завершилася тим, що Ндой прострілив із правого флангу. М’яч пройшов повз Стоунза точно в зону, де чекав Емболо. Вокер проспав цей момент, тож Брель просто замкнув у порожній кут на дальній стійці.

Отут Саутгейт по-справжньому злякався, відразу ж провів потрійну заміну. Не варто пов’язувати ці перестановки з тим, що Англія оперативно відігралася. Гол – цілковита заслуга Саки. Букайо все зробив сам – змістився з правого флангу в центр і виконав чудовий обвідний удар. М’яч від дальньої стійки влетів у ворота. Зоммер не мав шансів урятувати. Швейцарія була попереду лише п’ять хвилин.

Завершення основного часу в атаці провела Англія, але до хорошого завершального удару справу не довела. Вдруге поспіль британцями довелося грати овертайм. Дежавю гри зі Словаччиною не сталося – тобто обійшлося без швидких голів на початку додаткових таймів. Хоча спроба була. Райс дуже класно пробив здалеку. Зоммер не менш класно засейвив.

Як і належить, в овертаймах команди більше думали про те, щоб не помилитися. Однак це не означає, що було нудно. По кілька атак таки провели. Найемоційнішим же моментом стало зіткнення Кейна з Аканджі. Капітана збірної Англії невдовзі після цього епізоду замінили на Айвена Тоуні. Сьогодні він джокером не став, а міг Шакірі. Ось він справді додав гостроти, навіть “сухий лист” намагався виконати. Гарна спроба, але без серії пенальті нині не обійшлося.

Саутгейт нарешті ухвалив правильне рішення, відправивши бити першим Палмера, який в Челсі з 11-ти метрів зазвичай б’є бездоганно. У швейцарців починав Аканджі – дуже погано, Пікфорд легко взяв. Беллінгем і, що важливо, Сака не схибили, Шер і Шакірі – теж. Зрештою, більше ніхто не помилявся. Промах Аканджі на першому ударі Швейцарії виявився фатальним. Англія вийшла у півфінал Євро-2024.

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Футболіст клубу УПЛ призупинив кар’єру, але грає у аматорах

Наставник Вереса Олег Шандрук в ексклюзивному інтерв'ю сайту «Український футбол» розповів про розвиток кар'єри колишнього…

1 годину ago

Роман Григорчук відреагував на лайку вболівальників Нефтчі на його адресу

У п'ятницю, 4 жовтня, Нефтчі на виїзді програв останній команді чемпіонату Азербайджану Кяпазу (3:4) в…

1 годину ago

Йожеф Сабо: Сьогоднішні Динамо і Шахтар – найслабші за всю історію

Колишній тренер "Динамо" та збірної України Йожеф Сабо поділився думками про невдалі виступи українських клубів…

1 годину ago

Алієв: Треба грати у футбол, а не займатися хернею! Не хочете грати у футбол? Тоді одягли військову форму і пішли на фронт!

Колишній півзахисник київського "Динамо" і збірної України Олександр Алієв поділився думкою щодо виступів "Динамо" та…

2 години ago

Кревсун вперше зіграв в основі дубля Боруссії – Дортмундці перемогли лідера чемпіонату

У вчорашньому матчі третьої Бундесліги “Боруссія” Д (2) зустрічалася з “Дрезденом”. Матч завершився з рахунком…

2 години ago

Артем Федецький: Будемо сподіватися, що Динамо як мінімум вдасться забити Ромі

Колишній захисник збірної України та Дніпра Артем Федецький поділився думками про невдалий виступ київського Динамо…

2 години ago