Categories: Євро-2024

Іспанія – Німеччина: анонс матчу 1/4 фіналу Євро-2024

Збірна Німеччини в рамках чвертьфіналу Євро-2024 приймає Іспанію.

Протистояння у Штутгарті між збірними Іспанії та Німеччини охрестили “достроковим фіналом”. Так собі назва, враховуючи афішу іншого матчу дня й потенційні афіші у півфіналах. З таким підходом кожен другий поєдинок на Євро-2024 стануть називати достроковим фіналом – а поєдинків, до речі, залишилось всього сім.

Німецькі фани налаштовані на перемогу в домашньому турнірі. Це вже справа честі, адже після двох ганебних чемпіонатів світу країна втратила футбольний престиж. Юліан Нагельсманн зумів його повернути, поставивши дуже агресивний футбол – але чи вистачить його для тріумфу над Іспанією?

Бундестім використовує схему з трьома атакувальними півзахисниками під нападником. Вони розташовуються вузько, відкриваються між лініями й отримують сотні точних передач від Крооса, а фулбеки атакують простір на флангах. Розгром Шотландії (5:1) у матчі-відкритті Євро-2024 продемонстрував, наскільки грізною може бути Німеччина у такій моделі.

Втім, у цієї тактики є важливий мінус – вона вразлива до контрвипадів. Команда втрачає баланс між атакою та обороною, адже тили прикривають лише два центрбеки, опорник і повільний Кроос. При цьому лінія захисників у Юліана Нагельсманна допускає пристойну кількість помилок різного штибу.

Крім того, суперники адаптувались. Угорщина й Швейцарія оборонялись у схемі 5-2-3 – передня трійка пресингувала Крооса і Ко, в опорній зоні виникав перегруз, який змушував опускатись когось із “десяток”, а на флангах тиснули 1-в-1. Центрбеки мадяр і альпійців ще й сміливо висмикувались з лінії, адже у них за спиною була підстраховка.

Німеччина завдяки хитрим переміщенням “десяток” все ж знаходила простір, однак атаки сильно гальмувались.

Очікувалось, що Юліан Нагельсманн проведе перестановки перед матчем 1/8 фіналу проти Данії, опускаючи Гюндогана до Андріха. Коуч же вирішив кинути у бій Сане – але не для ривків по флангу при зміщеннях Кімміха в центр. Лерой просто замінив Вірца по позиції й працював, як “десятка”. Тренерський штаб нічого не змінював.

Як наслідок, з Данією теж зіграли неоднозначно. Ударна 10-хвилинка з купою стандартів ледь не знищила скандинавів, але після цього вони перехопили ініціативу й взагалі залишили Бундестім без ударів. Пауза через зливу дещо збила їхній темп, але в першу годину гра була рівною – Німеччина навіть пропустила гол, але VAR скасував його й подарував господарям пенальті.

У контексті протистояння з Іспанією всі ці особливості неабияк тривожать німецьку спільноту. “Фурія Роха” – з відривом найкраща команда Євро-2024 в плані вертикальної гри.

Реактивні й супертехнічні вінгери (Вільямс і Ямал), фантастичний пасинг Руїса та Родрі, вривання Педрі з глибини та відкривання Морати за спинами, агресивна гра фулбеків – все це знищило Хорватію, Італію та Грузію. Їх порвали на ганчірки.

Вразливій обороні збірної Німеччини буде дуже складно стримувати прориви іспанців. Доведеться постійно перебудовуватись, підстраховувати, перевіряти орієнтири – підопічні Юліана Нагельсманна в цьому плані не вражають. Крім того, Іспанія здатна чинити дуже агресивний пресинг.

Що найбільш важливо, “Фурія Роха” може бути різною. Команда Луїса де ла Фуенте ефективна як при 70% володіння, так і при 47%. Вона не залежить від контролю м’яча, як при попередніх тренерах. Бундестім такою ж гнучкістю похизуватись не може, що продемонстрував поєдинок з Данією в 1/8 фіналу. Залишившись без м’яча в середині першого тайму, німці не завдали жодного удару.

Але невже господарі турніру приречені? Зовсім ні. Піренейці мають свої вразливості, які дуже невдало лягають на сильні якості суперника. Перш за все, в очі впадає правий фланг “Фурії”, який шматували навіть грузини. Вони користувались недопрацюванням Ямала в обороні, висмикували в центр Карвахаля й таким чином відкривали весь фланг.

А у Німеччини в цій зоні оперує Мусіала – найкращий бомбардир і найкращий дриблер Євро-2024. Крім того, точну передачу з глибини метрів на 70 завжди готовий виконати лівий ЦЗ Шлоттербек (хоча і Рюдігер так вміє), не кажучи вже про Крооса. Другий гол у ворота Данії був показовим.

На лівому фланзі збірної Іспанії, до речі, проблеми схожі. Тут можуть прориватись Сане, Вірц або Кімміх.

Також неприємно здивували іспанські втрати м’яча в матчі з Грузією. Картвелі постійно вигравали нічийні м’ячі й розігрували шикарні контратаки, користуючись великою кількістю простору. Ці часті втрати нагадали поєдинок “Фурії” проти Хорватії – балканцям тоді вдалося перевантажити центр поля й виграти боротьбу (от тільки для цього їм довелося додатково розкривати тили). Тривожна тенденція.

Загалом, Іспанія здається дещо варіативнішою за Німеччину, але гра на зустрічних курсах, пресинг, дистрибуція м’яча та кадровий підбір у титанів Євро-2024 приблизно однакові. В цьому матчі дуже багато залежатиме від тренерських ходів – і тут дуже цікаво поглянути на Юліана Нагельсманна. Він може прийняти як геніальне рішення, так і провальне, а може взагалі нічого не змінювати.

Хай там як, сьогодні у Штутгарті очікується фантастичний матч. Будемо сподіватись, що ніхто не матиме проблем з його переглядом.

Орієнтовні склади на матч Іспанія – Німеччина

Іспанія: Сімон – Карвахаль, Ле Норман, Ляпорт, Кукурелья – Педрі, Родрі, Фабіан Руїс – Ямал, Мората, Вільямс

Німеччина: Нойєр – Кімміх, Рюдігер, Шлоттербек, Міттельштедт – Андріх, Кроос – Вірц, Ґюндоґан, Мусіала – Хаверц

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Манчестер в траурі. Помер останній із великої команди малюків Басбі

Колишній півзахисник Манчестер Юнайтед Джефф Уайтфут помер у віці 90 років. Про це повідомляє The…

43 секунди ago

Юрій Береза: Русол та Фрідман мають вийти з Дніпра-1, щоб він вижив

Почесний президент Дніпра-1 Юрій Береза ​​назвав умови виживання клубу, який опинився на межі фінансового краху.Читати…

4 хв. ago

Драмбаєв: Для переходу в Кривбас найважчим було вмовити повернутися в Україну батьків і дружину

Новоспечений захисник "Кривбасу" Олександр Драмбаєв прокоментував свій перехід до криворізького клубу.Читати далі

8 хв. ago

Буткевич фінансує одразу два клуби УПЛ: інсайдер назвав команду, якій власник Полісся позичив 200 млн гривень

Власник та президент житомирського Полісся Геннадій Буткевич відгукнувся на прохання про допомогу та виділив солідну…

16 хв. ago

Джеррард: У мене були пропозиції від Реала і Челсі, але моє серце завжди належало Ліверпулю

Наставник "Аль-Іттіфака" Стівен Джеррард пояснив своє рішення провести більшу частину футбольної кар'єри в "Ліверпулі".Читати далі

1 годину ago

Начо: Внутрішньо я розумів, що це мій останній рік у Реалі

Захисник збірної Іспанії та "Аль-Кадісії" Начо Фернандес прокоментував рішення піти з мадридського "Реала" після закінчення…

2 години ago