Categories: Євро-2024

Чемпіонат Європи. Португалія в божевільній серії пенальті перемогла Словенію

1 липня, відбувся матч 1/8 фіналу чемпіонату Європи 2024 між збірними Португалії та Словенії.

Чемпіонат Європи 2024. 1/8 фіналу

Португалія – Словенія – 0:0 (3-0 по пенальті).

 Дркушич, 32, Карнічнік, 37, Станкович, 101, Бійол, 107

 Кек, 111 (Словенія, поза межами поля)

Португалія: Діогу Кошта, Жоау Канселу (Семеду, 117), Рубен Діаш, Пепе (Рубін Невіш, 117), Нуну Мендеш, Жоау Пальїнья, Вітінья (Діогу Жота, 65), Бруну Фернандеш, Бернарду Сілва, Рафаел Леау (Консейсау, 76), Кріштіану Роналду.

Словенія: Облак, Карнічнік, Дркушич, Бійол, Балковец, Гнезда Черін, Елшнік (Ілічіч, 106), Млакар (Станкович, 74), Стоянович (Вербич, 87), Шпорар (Целар, 74), Шешко.

Арбітр: Даніеле Орсато (Італія).

Стадіон: «Дойче Банк Парк» (Франкфурт-на-Майні).

Ніхто не вірив, що збірна Словенії зможе встояти під тиском Португалії. Звісно, балканці на груповому етапі розписали нічиї з Англією, Данією та Сербією, однак у 1/8 фіналу Євро нічиїх не буває. Та і фактор Роналду не слід було списувати – Кріш залишається єдиним футболістом, якому вдалося відвантажити у ворота Облака три хет-трики.

КР7 дуже хотів відзначитись ще раз. Кріштіану відібрав у своїх партнерів аж 4 штрафних удари. Один постріл Кріштіану пройшов над правою дев’яткою, інший парирував Облак (португалець прошив стійку), а ще дві спроби пройшли по горобцях.

Капітан міг відзначитись і з гри. У першому таймі він двічі був близьким до замикання кросів, однак м’яч по-зрадницьки пролітав над макітрою. На останніх же хвилинах Роналду вривався на лівий край штрафного та пробивав у дальній кут – Облак виручив Словенію.

Окрім цих епізодів, до активу “селесау” можна занести хіба що лонгшот Паліньї перед перервою (сфера пройшла у сантиметрах від лівої стійки). І все. Упродовж гри у португальців виникали великі проблеми з просуванням м’яча у позиційному наступі. Реально виділявся тільки Леау, який всадив двох захисників на жовті картки.

На окремих відрізках піренейці взагалі зупинялись. Підопічні Матьяжа Кека занадто добре оборонялись – але у них були і контратаки. Декілька разів балканці прямо таки налякали своїх іменитих суперників.

Зокрема, на 39-й хвилині Шпорар скинув м’яч на правий фланг, а сам побіг відкриватись у штрафний під простріл. Від замикання в останню мить врятував Мендеш – Нуну обіймали, немов після забитого гола.

Контратаку на 43-й хвилині Шешко завершив щільним лонгшотом в руки Кошті. Набагато небезпечныше форвард РБ Лейпцига зіграв на 62-й хвилині, коли Пепе пропустив лонгбол собі за спину. Беньямін тікав віч-на-віч – втім, відчувши Пепе за плечима, cловенець запанікував. Удар з лівої зірвався з ноги.

Зрештою, свисток Даніеля Орсато відправив команди в овертайми, що було заслужено. Збірна Словенії впевнено стримала Португалію. Вона вчетверте поспіль на цьому Євро не програла в основний час.

Старт першого екстра-тайму міг шокувати “селесао”. Канселу на власній половині помилився на прийомі, чим скористався свіжий Вербіч. Екс-киянин відібрав м’яч і пробив з-за меж штрафного – рикошетом від захисника сфера пролетіла повз дальню стійку!

Після цього екстра-тайм звалився до нудного перекату без загострень. Тим більше прикрив для словенців став пенальті, який перед міні-перервою заробив Жота. Діогу увірвався в штрафний і впав після зіткнення з Дркушічем. Роналду тут же підійшов до “позначки”.

Кріштіану забив 7 із 7 попередніх 11-метрових. Капітан розігнався й смачно пробив у правий від себе кут – і не забив! Облак фантастичним сейвом перевів м’яч у стійку. У підсумку, на останню 15-хвилинку команди відправились за рахунку 0:0. Матьяж Кек настільки повірив у себе, що вирішив випустити ветерана Ілічіча.

Однак на початку другого екстра-тайму забивати могла Португалія. Після подачі зі штрафного Палінья перестрибнув усіх і головою спрямував м’яч у дальню дев’ять. Облак врятував Словенію!

Втім, протягом більшої частини цього відрізку симпатичніше грали саме балканці. Вони сміливо контратакували, регулярно тікаючи на простір. В одному з випадів Вербіч заробив небезпечний стандарт, але Ілічіч запоров його ударом в стінку. Ключовий же момент зустрічі стався на 115-й хвилині.

Шешко нарешті вирвався у чистий вихід один на один з Коштою. Беньяміна ніхто не міг наздогнати, а той пробив низом, з підкруткою в дальній нижній. Тепер вже голкіпер “селесао” став героєм, виставивши ногу й парирувавши. Зрештою, свисток арбітра відправив команди в серії пенальті. Словенія витримала.

Починали “лотерею” легенди. Ілічіч пробив у стилі Роналду, а Діогу Кошта – у стилі Облака. Далі підійшов Кріштіану й цього разу не залишив шансів голкіперу та перепросив фанатів за те, що не завершив усе достроково. Героє таки став голкіпер Порту. Кошта взяв ще й удари Балковеца і екс-динамівця Вербіча, а його партнери (Фернандеш і Бернарду) не хибили. Португалія у чвертьфіналі Євро-2024.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Легендарний Піппо Індзагі очолив середняка Серії Б

Легендарний 50-річний екс-форвард Філіппо Індзагі офіційно став головним тренером італійської «Пізи».Читати далі

7 години ago

Мурат Якін: Нам виявилося під силу боротися з Німеччиною, обіграти Італію. Чому б тепер нам не перемогти Англію?

Головний тренер збірної Швейцарії сповнений оптимізму перед зустріччю з Англією.Читати далі

7 години ago

Колишнього помічника Гвардіоли відсторонили від футболу на рік за порушення правил ставок

Колишній помічник Пепа Гвардіоли Річард Брідс був визнаний винним у справі про порушення правил ставок…

7 години ago

Стало відомо, скільки Динамо заплатило Дніпру-1 за трансфер Рубчинського

Сьогодні, 3 липня, київське Динамо офіційно оголосив про трансфер 22-річного хавбека Дніпра-1 Валентина Рубчинського.Читати далі

7 години ago

Зоря оформила трансфер австрійського захисника

Зоря підписала австрійського захисника Габріеля Ескінью, який раніше виступав за хорватський Славен (Белупо). Про це…

7 години ago

Рух в спарингу не зміг обіграти угорський Кечкемет

3 липня львівський «Рух» провів свій перший спарингу на передсезонних зборах у Словенії. Суперником став угорський «Кечкеметом».Читати…

7 години ago