Categories: Євро-2024

Чемпіонат Європи. Туреччина розгромно поступилася Португалії

На “BVB Штадіон” у Дортмунді відбувся матч поточних лідерів групи F. Португальці та турки розпочали турнір з непростих, нервових перемог і мали на меті додати очок до своєї “скарбнички”.

Євро-2024, груповий етап. 2-й тур.

Туреччина – Португалія 0 : 3.

0 – 1. Сілва – 21.

0 – 2. Акайдин – 28-автогол.

0 – 3. Фернандеш – 56.

Збірні Туреччини та Португалії стартували на Євро-2024 з непростих перемог, тож зустріч у Дортмунді отримала характер битви за плей-офф. У складі піренейців була проведена всього одна перестановка, яка призвела до зміни базової схеми – латераль Далот сів у запас, Палінья вийшов у опорній зоні, а Роберто Мартінес перебудувався з 3-4-3 на 4-3-3.

Вінченцо Монтелла теж провів заміни, але вони виглядали дивно. Фулбек Мюлдур, який забивав у попередній зустрічі, поступився місцем Челіку з Роми, а суперзірки – вінгери Гюлер (Реал) і Їлдиз (Ювентус) – залишились у запасі. Появу Актюркоглу на фланзі атаки ще можна зрозуміти, але вихід Акгюна точно ніхто не очікував. Крім того, у воротах замість Гюнока з’явився представник МЮ – Баїндир.

Тим не менш, атаки й контратаки Туреччини в першому таймі виглядали досить перспективно, але команді бракувало якості в завершальній фазі. Крім того, гірше насичувались зони підбирання, хоча раніше це не було характерним для “місячних зірок”. Вертикальна гра теж не конвертувалась у небезпеку – у перші 20 хвилин пригадується тільки епізод, коли Актюркоглу міг тікати віч-на-віч, а Пепе вибив м’яч у підкаті.

Португалія на цьому відрізку теж нічого цікавого не створювала. В цілому, підопічні Роберто Мартінеса виглядали мобільніше, а також чинили дуже якісний пресинг. В атакувальних діях дещо розчаровувало тяжіння “селесао” до атак із кросами – атаці бракувало варіативності. Все зводилось до подач і прострілів.

Тим не менш, саме цей підхід приніс успіх на 22-й хвилині. Леау запустив Мендеша лівим флангом, а той потужно прострілив у напрямі на Роналду. Акайдин підставив ногу та не дав Крішу зіграти на замиканні, однак у штрафному розташувався ще й Бернарду Сілва – і саме до нього м’яч відскочив. Лідер Ман Сіті одразу ж пробив у ближній кут. 1:0!

А ще за шість хвилин стався черговий автогол на Євро-2024. Цього разу мова йшла не про якийсь прикрий відскок, а про справжній і дуже смішний курйоз. Режисери на нього не очікували, тож довелося дивитись повтор – а там Акайдин просто покотив м’яч повз голкіпера. 0:2.

Здатність Туреччини відігратись з таким футболом і проти такої Португалії викликала величезні сумніви. Тим не менш, “місячні зірки” спробували повернутись. В останній третині першого тайму вони активно лізли вперед, навіть створивши момент – причому вже за три хвилини після автогола. Актюркоглу промайнув повз двох захисників і стріляв з лівого краю штрафного, однак Кошта парирував у шпагаті.

Чогось цікавішого до перерви вболівальники не побачили. Вінченцо Монтелла спробував посилити атаку, випустивши форварда Язиджі замість “десятки” Кьокчу, а Роберто Мартінес у роздягальні випустив Педру Нету та Рубена Невеша. У запас сіли Леау та Палінья.

Перестановки аж ніяк не допомогли туркам. Португалія значно потужніше почала в другому таймі. Вже на 48-й хвилині Бруну Фернандеш міг виходити віч-на-віч (Чалханоглу врятував у підкаті), а на 56-й у битві поставили крапку. Роналду отримав розрізну передачу й разом з Бруну вискочив 2-в-1 проти голкіпера – всі очікували на дебютний гол Кріша на Євро-2024, однак капітан несподівано віддав пас під удар у порожні! 0:3.

Лише після цього Вінченцо Монтелла випустив Гюлера та Їлдиза, однак увійти у гру зіркам не вдалося. Моментів практично не виникало. Роналду ж ще декілька разів проявив нетипову щедрість, але до гольових нагод справа не дійшла – зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу “селесао” з рахунком.

Таким чином, Португалія набрала шість очок і стала недосяжною для грузинів і чехів – у них по одному заліковому балу. Збірна Туреччини з трьома пунктами тримається другою.

Максимович Назар

Recent Posts

Баварія та Байєр поділили очки в напруженому матчі Бундесліги

У матчі чемпіонату Німеччини чемпіон Баєр приїхав у гості до Баварії та звів поєдинок до…

3 хв. ago

Ліверпуль очолив АПЛ, здобувши непросту перемогу над командою з останнього місця

Відбувся черговий матч 6-го туру АПЛ, в якому Ліверпуль гостював у Вулверхемптона. Читати далі

21 хв. ago

Сирота відзначився голом у другому матчі за Маккабі Хайфа поспіль

У рамках п’ятого туру чемпіонату Ізраїля “Кір’ят-Шмона” програла вдома “Маккабі Хайфі” з рахунком 0:4.Читати далі

24 хв. ago

Серія А. Дженоа без Маліновського розгромно поступилася Ювентусу

У матчі 6-го туру Серії А Ювентус на виїзді здолав Дженоа (3:0).Читати далі

55 хв. ago

УПЛ U-19. Оболонь у результативному матчі перемогла Інгулець

U-19. Оболонь – Інгулець 3:2Читати далі

1 годину ago

У Польщі розкритикували гру Сергія Булеци та Антона Царенка

Півзахисники київського «Динамо» Антон Царенко та Сергій Булеца, які виступають на правах оренди за «Лехію»…

1 годину ago