Categories: Друга ліга

Гендиректор ФК Чернігів: Завдання на селекційний період – підібрати 3-5 якісних новачків, які дійсно могли б підсилити нас

Генеральний директор ФК Чернігів Микола Синиця розповів «УФ» про зміни в клубі та плани на наступний сезон.

ФК Чернігів два сезони поспіль грав у Першій лізі, що неймовірно для команди, яка взяла собі за принцип комплектуватися винятково уродженцями своєї області чи гравцями, які пройшли школу футболу на Чернігівщині. Тим не менш, чемпіонат 2024/25 ФК Чернігів проведе в Другій лізі, в заключних турах минулого сезону все ж програвши боротьбу за виживання.

– Ось ви повертаєтеся в дивізіон, на якому були до повномасштабного вторгнення. Які завдання ставитиме ФК Чернігів у новому сезоні в Другій лізі?

– Наразі, мабуть, трохи передчасно про це говорити, адже не зовсім зрозуміло по складу команди, ким вийде підсилитися, як пройдемо передсезонні збори, в якому стані буде команда. Хотілося б, щоб цілі були найвищі, але конкретні завдання будуть сформульовані перед командою вже ближче до початку нового чемпіонату.

– Чутки про створення нового клубу (умовна назва Десна-1960) якимось чином стосуються ФК Чернігів? Чи ви розглядаєте можливість якогось нового об’єднання?

– Чутки такі справді ходять, але якщо подібний проект і буде, то це точно без нашої участі. Якщо це буде Десна з умовною приставкою, то у нас, думаю, будуть нормальні товариські, робочі відносини, як це й було до весни 2022 року. Проте наразі незрозуміло, як буде створено такий клуб, під якою назвою і з якими людьми. Можливо, зовсім нові й невідомі нам люди зайдуть.

Але це все до розвитку ФК Чернігів не має стосунку майже ніякого. Це буде зовсім окремий проект. У нас своя клубна філософія, свій власний шлях. Про якесь об’єднання, колаборації чи тому подібне навіть говорити не доводиться на даний момент.

– Як справи з Чернігів-Ареною? Чи є шанси, що новий сезон ФК Чернігів почне на власному клубному стадіоні?

– Чернігів-Арена суттєво постраждала під час активних бойових дій у нашій області, але ми відновили поле та мінімальну інфраструктуру для того, щоб тут могли грати й тренуватися діти, проводити матчі ДЮФЛУ. Вже два роки, як ми потрошку вкладаємо гроші в ремонт нашого стадіону.

Але цього року, крім старого поля, у нас вже з’явилося два поля натуральних, поки ми плануємо, що це будуть тренувальні поля для наших дітей, для власної школи ФК Чернігів. Якраз через кілька днів, у кінці цього тижня, дітки вперше вийдуть на ці поля, будуть випробовувати їх якість. Ще працюємо над штучним полем, яке буде теж поруч знаходитися. Тож це не заміна існуючим полям на старих місцях, а поруч нове додаткове тренувальне поле. Але побачимо, якщо ми встигнемо в необхідні терміни все зробити й пройти атестацію, то, може, навіть стартувати чемпіонат будемо в себе на стадіоні, а в крайньому випадку – вже восени ФК Чернігів перейде на власний стадіон. Розглядається й варіант, за яким першу частину сезону ми пройдемо на “Юності”, а вже з наступного року Чернігів-Арена готова буде повністю приймати домашні матчі свого клубу.

– Які вже відбулися чи плануються зміни в складі команди? Хто пішов, прийшов?

– Наразі ніхто з футболістів не пішов. Є тільки одне питання щодо Осипенка – він на контракті в Інгульці, у нас був в оренді. В Інгульці прийшов новий тренерський штаб, вони всіх гравців хочуть передивитися. Осипенко там також у списку, тож поїде на збори. Але це вже клуб УПЛ, питання – чи підійде він клубу? Якщо підійде, звичайно, залишиться в Інгульці, це чудовий шанс. Якщо ж ні – то ми поговоримо, готові будемо продовжити співпрацю на правах оренди чи в іншій якості.

Ми взагалі сподіваємося зберегти склад – не лише тих гравців, у яких продовжується дія контрактів, а й тих, у кого завершується, ми хотіли б зберегти. А завдання на селекційний період – підібрати 3-5 якісних новачків, які дійсно могли б підсилити ФК Чернігів.

– В минулому сезоні двох гравців ФК Чернігів – оборонця Романченка та вінгера Сердюка – запросили до себе Інгулець і Лівий Берег. Ні там, ні там у них нема стабільної ігрової практики. Чи є можливість повернути їх на сезон 2024/25, хоча б на правах оренди?

– Так, такі варіанти розглядаються. Романченко в Інгульці теж пройде збори, адже новий тренерський штаб хоче подивитися на всіх, у тому числі – на Анатолія. Якщо не підійде – то цілком вірогідний варіант, що він повернеться в Чернігів.

По Сердюку дещо інша ситуація, адже стосовно нього вже переговорили з головним тренером киян. В принципі, є зацікавленість щодо оренди і зі сторони Лівого Берега, адже для них добре, якби Максим отримував ігрову практику – хоч у Першій лізі, хоч у Другій, адже справді, в своєму новому клубі він мало грав у весняній частині сезону.

Тож ми будемо працювати і над першим, і над другим варіантом.

– Чи продовжить роботу в ФК Чернігів наявний тренерський штаб і конкретно головний тренер Валерій Чорний?

– З однієї сторони, ходять незрозумілі якісь чутки, що Чорний може не продовжити роботу з ФК Чернігів. Відразу скажу – це неправда, ми з Валерієм Анатолійовичем переговорили, питань ніяких нема, він залишається. З іншої сторони, так – команда вилетіла з Першої ліги, результат незадовільний, питання до тренера.

Але я вважаю, що до цього результату доклали свої руки, ноги та голови і тренерський штаб, і футболісти, і керівництво. Тож результат сезону 2023/24 – це наша загальна проблема, те, як ми виступили. Проте за ігровим малюнком, вважаю, тренерський штаб відпрацював добре. Так, заважали іноді деякі фактори, зокрема – суддівський. Мали місце свої труднощі, пов’язані з іншими обставинами, зокрема – з нашим принципом (за команду грають тільки гравці або родом із Чернігівщини, або які мають тут родичів і походять з нашого краю, або ж ті, хто є вихованцем місцевого футболу, хай і опинилися в області пізніше). Це все впливало на результат.

Однак ми вивчаємо скрупульозно за підсумками статистичні звіти про тур і бачимо, що за більшістю показників ми, знаходячись у нижній частині таблиці, були на рівні, а іноді й домінували за володінням м’ячем, за виграними єдиноборствами, за кількістю та якістю передач. Навіть просто дивлячись із трибуни, можу сказати, що команда прогресує. Досить прикро, що ми не змогли дати результат, але маю надію, що в Другій лізі з Валерієм Чорним і його тренерським штабом все буде набагато краще в плані результату та набраних очок.

Максимович Назар

Recent Posts

Буффон: Швейцарія — жорстка команда, їх дуже важко перемогти

Легендарний італійський воротар Джанлуїджі Буффон вважає Швейцарію жорсткою командою, яку дуже важко перемогти. Його слова…

35 секунд ago

Штучний інтелект назвав фаворитів пар 1/8 фіналу Євро-2024

29 червня розпочнеться стадія плей-оф Євро-2024, що відбувається у Німеччині.Читати далі

11 хв. ago

Визначився чемпіон України серед аматорів 2023/24

Новим чемпіоном України серед аматорських команд став чинний володар Кубка Кіровоградської області Агротех з села…

15 хв. ago

Олег Федорчук: Тимчик навіть у Динамо так добре не грає

Український футбольний тренер Олег Федорчук вважає, що правий захисник Олександр Тимчик зіграв за збірну України…

1 годину ago

Чорноморець може очолити фахівець, з яким попрощалися два тижні тому

Колишній тренер Чорноморця Олексій Антонов, який очолював команду у 2021 році, може знову прийняти команду.…

1 годину ago

УЄФА зганьбився, зробивши гравця збірної України “росіянином”

Союз європейських футбольних асоціацій вляпався у політичний скандал через профіль захисника збірної України Максима Таловєрова…

1 годину ago