Сергій Ковалець: Маємо надію, що після матчу з Румунією всі трошки опустяться на землю

Відомий вітчизняний тренер Сергій Ковалець в інтерв’ю FootBoom прокоментував невдалий старт збірної України на Євро-2024 та назвав своїх фаворитів ЧЄ.

– Сергій Іванович, минула доба після болючої поразки підопічних Сергія Реброва збірній Румунії з рахунком 0:3. На ваш погляд, в чому головна проблема такого несподіваного провалу?

– На мою думку, мала місце недооцінка суперника. Перед стартом Євро нашій команді було видано багато авансів, їй пророкували легкий вихід із групи, бачили ледве не у фіналі…

Ми програли у мотивації. Румуни з першої хвилини демонстрували бажання вигравати всі єдиноборства, а ми, на жаль, діяли занадто академічно, сподіваючись на свої індивідуальні якості. Футбольна аксіома – хто виграє єдиноборства, той виграє матчі – спрацювала і цього разу. Валерій Лобановський завжди говорив, що мотивація повинна бути вищою ніж у суперника.

А ми програвали підбори, дозволяли пробивати з тієї зони, де мали знаходитись наші гравці. Були проблеми після кутових і штрафних, хоча вже контрольний матч проти Польщі, в якому ми двічі пропустили після стандартів, мав повпливати на це. Роботи у тренерського штабу збірної багато, а ось часу вже залишається мало.

– Наші тренери виглядали дещо розгубленим, здалося, що не було запасного плану…

– Мене насторожили слова Сергія Реброва, якого гравці попросили вийти із роздягальні, щоб поспілкуватися між собою за зачиненими дверима – свідчення не дуже позитивної атмосфери. Це також демонструє, що гравці переоцінили себе, мають претензії один до одного та розуміють відповідальність. Дана розмова мала відбутись ще до матчу.

Але добре, що це сталося на старті турніру, адже є і час, і можливість виправити ситуацію. У двох наступних матчах нам потрібно перемагати. Маємо надію, що розмова в середині колективу, а також корективи від тренерського штабу підуть на користь і в матчі зі Словаччиною ми побачимо зовсім іншу збірну.

– Сучасну національну команду України називають найталановитішою. Що потрібно для того, щоб наша команда зірок стала командою-зіркою?

– Дисципліна, довіра до тренерського штабу, повага гравців то футболу і до себе в першу чергу. Після цього матчу кожен має переосмислити свою роль, об’єктивно оцінити свою гру. Маємо надію, що після матчу з Румунією всі трошки опустяться на землю. Гра у виконанні збірної була на низькому рівні.

– У наступному матчі проти Словаччини варто очікувати багато замін у стартовому складі?

– Думаю, що заміни будуть, але не такі масштабні, як говорять. Має знайтись нарешті лідер, який зможе повести за собою збірну на футбольному полі. Багато залежить від досвідчених гравців – Ярмоленка, Степаненка. Своє слово мають сказати Зінченко, Забарний, Циганков…

– А як вам гра інших наших суперників Словаччини та Бельгії?

– З цікавістю слідкував за цим матчем, адже працював у Словаччині, знаю місцевий футбол, гравців молодіжної та національної збірної. Вони роблять ставку на дисципліну. Не маючи зірок, словаки добре готові тактично, а також б’ються до останнього за кожен м’яч.

Але при всій моїй симпатії до Словаччини, бельгійцям відверто не щастило, вони створили багато моментів і не мали програвати.

У п’ятницю нас чекає непростий, але цікавий матч. Нам потрібно спрацювати в тактичному плані, відкинути зайві емоції та викластись на максимум, а головне – потрібно перемагати.

– Які у вас загалом враження від старту Євро, якщо винести за скобки матч збірної України?

– Хороші поєдинки, багато забитих м’ячів. Сподобались наші суперники – Румунія, Словаччина. Іспанія, у складі якої багато молоді. Не сподобалась Англія, яка, маючи топ-гравців “Ліверпуля”, “Баварії”, “Манчестер Сіті”, у другому таймі із Сербією відверто відбивалась.

Хороший чемпіонат, є що аналізувати для своєї роботи, багато тактичних моментів. Наявність індивідуально сильних гравців у кожній команді робить цей турнір особливим.

– Кого вважаєте фаворитом?

– Мені подобаються збірні Іспанії та Італії. Потужну гру продемонструвала Німеччина, яка декласувала Шотландію. Але хочеться якомога довше спостерігати за грою збірної України.

Максимович Назар

Recent Posts

Едвард Йорданеску: Я пишаюся тим, що я румун. Я думаю, що всі пишаються

Едвард Йорданеску, тренер збірної Румунії, поділився своїми емоціями після матчу проти Словаччини (1:1), завдяки якому…

4 хв. ago

Ілля Забарний: Треба було все вирішувати у перших двох матчах

Захисник збірної України Ілля Забарний прокоментував 0:0 з Бельгією та виліт з Євро-2024.Читати далі

27 хв. ago

Доменіко Тедеско: Ця група була складнішою, ніж багато хто думав

Головний тренер збірної Бельгії Доменіко Тедеско поспілкувався зі ЗМІ після матчу 3-го туру групового етапу…

30 хв. ago

Андрій Шевченко: Дякую команді, тренеру і нашим найкращих вболівальникам

Президент Української Асоціації футболу (УАФ) Андрій Шевченко прокоментував нічию з Бельгією (0:0) у матчі третього туру групового етапу Євро-2024 (0:0). Читати…

39 хв. ago

На нічию в матчі Словаччина – Румунія тільки на Betfair поставили більше 1 мільйона євро

Матч Словаччина – Румунія супроводжувався не тільки аномальними коефіцієнтами, але й дуже неординарним розподілом ставок.…

44 хв. ago

Визначилась третя пара плей-оф чемпіонату Європи 2024

За підсумками матчів 26 червня визначено третю пару плей-оф чемпіонату Європи 2024.Читати далі

50 хв. ago