Categories: Євро-2024

Євро-2024, груповий етап. Туреччина при шаленій підтримці своїх фанів обіграла Грузію

В стартовій грі групи F у вівторок 18 червня у Дортмунді зустрілися футболісти Туреччини та Грузії. Для грузинської збірної цей поєдинок став дебютним у фінальних турнірах Євро.

Євро-2024, груповий етап. 1-й тур.

Туреччина – Грузія 3 : 1.

1 – 0. Мюлдюр – 25.

1 – 1. Мікаутадзе – 32.

2 – 1. Гюлер – 66.

3 – 1. Актюркоглу – 90+7.

Без сумніву, історичний матч. Ще до стартового свистка він був таким. Передусім через збірну Грузії, яка дебютувала у фінальних частинах чемпіонатів світу чи Європи. Також слід згадати Факундо Тельйо. Вперше матч Євро обслуговував арбітр з іншого континенту. Право отримав рефері з Аргентини.

Туреччину вважали фаворитом, і вона в такому стилі й почала гру. Можна навіть говорити про домінування десь до середини першого тайму. Найближчим до гола був Каан Айхан, який з-за меж штрафного пробив у стійку воріт. Постійно старався загострювати Гюлер, переважно шукаючи передачами Їлдиза. Однак відкрити рахунок судилося Мерту Мюлдюру. Який же розкішний гол ударом з лету. Відразу ж другий гол додав Їлдіз, але заліз у офсайд – зовсім трішки, на кілька сантиметрів.

Не подумайте, що Грузія просто спостерігала. Ні, вона зовсім не боялася суперника. Ініціативу на себе брав Хвіча. А хто ж іще? Кварацхелія регулярно брав м’яч у глибині поля й тягнув до чужого штрафного, де шукав партнерів у вигідній для удару позиції. Можливо, турки занадто багато уваги приділили головній зірці суперника, бо проспали небезпеку з іншої зони. Кочорашвілі розхитав Їлдіза й прострілив, а Мікаутадзе переправив м’яч у сітку. 1:1. Невдовзі Жорж мав дубль оформити, але не зреагував на момент і не зміг пробити як слід.

Останню десятихвилинку першого тайму дограли на зустрічних темпах. Дуже активний футбол, з ударами, з моментами, з емоціями. Глядачам таке точно подобається. Тренери не стали нічого ламати в перерві, тож після відпочинку команди продовжили свою зарубу. Краще виходило в турків. Хакан продемонстрував силу свого удару, який лиш дивом не завершився голом. Невдовзі Арда Гюлер показав, що не обов’язково бити так сильно. Хавбек Реала з правого флангу за неймовірною траєкторією закрутив м’яч у дальню дев’ятку. Просто без шансів для Мамардашвілі. Другий шедевр від турків у цьому матчі.

Грузини красу оцінили, але не знітилися. Через кілька хвилин рахунок знову міг стати рівним. Кочорашвілі обігрався з Мікаутадзе й уже збирався святкувати, але м’яч влучив у поперечину! Який момент. Він мав би надихнути Сакартвело. Однак Вінченцо Монтелла дуже майстерно вплинув на гру замінами. Челік і Язиджі мали закривати гру. Як же вони могли пошкодувати, забий Кочорашвілі на 90+3. Неймовірний момент для нього створили Хвіча та Давіташвілі. Ось тут могло усе вирішитися. В кінці в атаку пішов навіть Мамардашвілі. І могли ж зрівняти. Ще одна стійка врятувала турків. А потім казус… Після низки кутових м’яч опинився в Атюркоглу, який біг вільним полем і забив у порожні ворота. Всі суперники були на іншій частині полі.

Туреччині трохи пощастило, але вона з перемоги почала Євро-2024, то які питання. Що ж до Грузії, то її уболівальники можуть бути засмучені лише рахунком. Дуже гідна гра. Надзвичайно гідна.

Максимович Назар

Recent Posts

Ілля Забарний: Треба було все вирішувати у перших двох матчах

Захисник збірної України Ілля Забарний прокоментував 0:0 з Бельгією та виліт з Євро-2024.Читати далі

17 хв. ago

Доменіко Тедеско: Ця група була складнішою, ніж багато хто думав

Головний тренер збірної Бельгії Доменіко Тедеско поспілкувався зі ЗМІ після матчу 3-го туру групового етапу…

21 хв. ago

Андрій Шевченко: Дякую команді, тренеру і нашим найкращих вболівальникам

Президент Української Асоціації футболу (УАФ) Андрій Шевченко прокоментував нічию з Бельгією (0:0) у матчі третього туру групового етапу Євро-2024 (0:0). Читати…

29 хв. ago

На нічию в матчі Словаччина – Румунія тільки на Betfair поставили більше 1 мільйона євро

Матч Словаччина – Румунія супроводжувався не тільки аномальними коефіцієнтами, але й дуже неординарним розподілом ставок.…

34 хв. ago

Визначилась третя пара плей-оф чемпіонату Європи 2024

За підсумками матчів 26 червня визначено третю пару плей-оф чемпіонату Європи 2024.Читати далі

41 хв. ago

Миколенко отримав травму в останньому матчі України на Євро-2024

Захисник збірної України Віталій Миколенко травмувався під час матчу проти Бельгії. Через пошкодження він не…

48 хв. ago