Categories: Євро-2024

Збірні, які найчастіше перемагали на чемпіонаті Європи

Головний турнір для збірних у Європі стартує вже 14 червня.

Хазяйкою стане Німеччина, яка традиційно вважається однією з фавориток змагання. Вперше чемпіонат Європи був проведений у 1960 році. Відбувся він у Франції лише у двох містах – Парижі та Марселі. Пояснюється це тим, що у фінальному етапі турніру було лише 4 команди – Франція, СРСР, Чехословаччина та Югославія. Радянський Союз виграв спочатку у Чехословаччини (3:0) у півфіналі, а потім у Югославії (2:1) у фіналі і став першим переможцем чемпіонату Європи. Цікаво, що Франція, яка приймала турнір, програла обидва матчі на фінальній стадії і посіла лише 4-е місце.

Через чотири роки турнір проходить вже в Іспанії. Якщо вперше у кваліфікації до Євро брали участь лише 17 команд, то вдруге їх було вже 29. Але фінальний турнір, як і раніше, проходив у двох містах – Мадриді та Барселоні – та й кількість команд не змінилася – 4 збірні зіграли у півфіналах. Іспанія виграла спочатку в Угорщині (2:1), а потім у фіналі обіграла чинного чемпіона – СРСР (2:1).

Третій турнір відбувся в Італії. І знову у нас новий чемпіон, і знову золоті медалі виграла збірна, яка приймала чемпіонат Європи. 31 команда билася у кваліфікації за право зіграти на фінальному етапі. Євро відбувся у трьох містах – Римі, Неаполі та Флоренції. Дивно, але чинний чемпіон – Іспанія – не потрапив у фінальний етап. Переможцем Євро-1964 стала Італія, яка пройшла СРСР у півфіналі, а у фіналі обіграла Югославію (2:0).

1972 року Євро пройшов у Бельгії. Відразу 3 міста (але на 4 стадіонах) приймали турнір (Брюссель, Льєж та Антверпен), хоча кількість учасників у фінальному етапі не змінилася – 4 команди зіграли у півфіналі. Вчетверте поспіль чемпіонат Європи виграла нова збірна. На цей раз золоті медалі дісталися ФРН. У півфіналі вони обіграли Бельгію (2:1), а у вирішальному матчі виграли у СРСР (3:0).

Євро-1976 відбувся у Югославії. Приймали турнір Белград та Загреб. Це був останній раз, коли у фінальній частині грали 4 команди. Вболівальники сподівалися на перемогу Югославії на домашньому турнірі, але команда провалилася у фінальному етапі, посівши 4 місце. А золоті медалі дісталися Чехословаччині, яка виграла спочатку у Нідерландів у півфіналі (3:1), а потім у чинних чемпіонів із ФРН (2:2, 5:3 за пенальті).

Чемпіонат Європи-1980 став особливим у багатьох сенсах. По-перше, Італія вдруге приймала турнір. По-друге, він відбувся вже на 4 стадіонах у 4 містах. По-третє, змінився формат Євро. Тепер уже це був груповий етап із 8 командами, а не півфінальні матчі (дві групи по 4 команди). Крім того, вперше країні, яка приймала Євро, автоматично дісталося місце у фінальному раунді. І найважливіше – уперше турнір виграла команда, яка до цього вже здобувала золоті медалі. У групі з ФРН, Чехословаччиною, Нідерландами та Грецією перше місце посіли західні німці, які виграли у фіналі у переможця другої групи – Бельгії (2:1).

Євро-1984 – це повернення до Франції. Тільки тепер французи здобули автоматичну путівку до фінального етапу, який складався з двох груп по 4 команди. Відразу 7 міст приймали турнір. Франція виграла всі матчі на груповому етапі (у Бельгії, Данії та Югославії). У півфіналі господарі турніру обіграли Португалію (3:2), а у фіналі – Іспанію (2:0). Таким чином Франція вперше виграла чемпіонат Європи.

Чемпіонат Європи 1988 року відбувся в Німеччині (ФРН). Схема проведення не змінилася: команди були розбиті на дві підгрупи по чотири команди та по дві найкращі збірні виходили на стикові матчі до півфіналу. Наразі вже 8 міст приймали турнір. Нідерланди фінішували на другому місці на груповому етапі (після СРСР), але виграли спочатку у ФРН у півфіналі (2:1), а потім обіграли Радянський Союз у вирішальному матчі (2:0). Нідерланди вперше виграли чемпіонат Європи.

Євро-1992 відбувся у Швеції. Це був останній турнір із такою кількістю учасників. Цікаво, що якщо у ФРН було одразу 8 приймаючих міст, то у Швеції їх було лише 4. Це був дивовижний турнір. Німеччина вже об’єдналася. Замість СРСР грала збірна СНД. А данці дізналися про свою участь лише за кілька днів до початку європейської першості. Данія, що посіла у відбірковій групі друге місце, замінила Югославію, що фінішувала першою в 4-й відбірковій групі, відсторонену від чемпіонату Європи. На груповому етапі данці посіли друге місце. У півфіналі їм вдалося обіграти чинного чемпіона – Нідерланди (2:2, 5:4 у серії пенальті), у фіналі – збірну Німеччини. Данія виграла золоті медалі

Чемпіонат Європи 1996 року проходив в Англії. Вирішили збільшити кількість учасників до 16 команд. 8 міст приймали турнір. Команди були поділені на 4 групи по 4 збірні. Чинний чемпіон – Данія – не зумів пройти груповий раунд (3 місце). Золоті медалі дісталися збірній Німеччини (втретє!), яка у фіналі виграла у Чехії.

Євро-2000 став першим, що відбувся у двох країнах – Бельгії та Нідерландах. Це був другий турнір із 16 командами-учасницями. 8 міст (по 4 з кожної країни) приймали чемпіонат Європи. Золоті медалі виграла збірна Франції, яка у фіналі обіграла Італію, та вдруге в історії стала чемпіоном Європи.

Чемпіонат Європи 2004 року відбувся в Португалії. 8 міст приймали турнір. Збірна Греції шокувала весь світ, вигравши золоті медалі. Для цього їм довелося у плей-оф пройти Францію та Чехію, а у фіналі виграти у Португалії.

Євро-2008 знову проходить у двох країнах. Цього разу в Австрії та Швейцарії. Кожну країну представляли по 4 міста. У турнірі взяли участь 16 команд. Австрія та Швейцарія автоматично кваліфікувалися як країни-організатори. Чинний чемпіон – Греція – зганьбився на груповому етапі, програвши всі три матчі. Золоті медалі виграла Іспанія (вдруге), обігравши у фіналі збірну Німеччини (1:0).

Євро-2012 відбувся знову у двох країнах – Україні та Польщі. Десять міст приймали турнір (по 5 із кожної країни). Це був останній чемпіонат, у фінальній частині якого брали участь 16 команд. Для нашої збірної це був дебютний турнір. Євро-2012 запам’ятався ще й тим, що вперше та сама збірна виграла золоті медалі двічі поспіль. Іспанія розгромила Італію у фіналі (4:0), втретє ставши чемпіонами Європи.

Чемпіонат Європи 2016 року знову відбувся у Франції (втретє). Тепер уже 24 команди боролися за перемогу на турнірі. 10 міст приймали Євро-2016. Одним із головних нововведень стало те, що тепер можна було вийти у плей-оф навіть із третього місця (на жаль, навіть це не допомогло Україні, яка не набрала жодного очка у трьох матчах). Саме завдяки цьому Португалія пройшла груповий раунд, хоча не виграла жодного матчу (3 нічиї). Вперше в історії португальці виграли золоті медалі після перемоги над Францією у фіналі.

Євро-2020 мав пройти влітку 2020 року, але через пандемію коронавірусу все було перенесено на 2021 рік. Турнір відбувся у 11 країнах (по одному місту з кожної країни), а фінал пройшов у Лондоні. Збірна України вперше вийшла з групового раунду та дійшла до чвертьфіналу. А золоті медалі дісталися Італії (другий раз в історії), яка у фіналі обіграла Англію.

Список усіх переможців чемпіонату Європи за роками

1960 – СРСР
1964 – Іспанія
1968 – Італія
1972 – ФРН
1976 – Чехословаччина
1980 – ФРН
1984 – Франція
1988 – Нідерланди
1992 – Данія
1996 – Німеччина
2000 – Франція
2004 – Греція
2008 – Іспанія
2012 – Іспанія
2016 – Португалія
2020 – Італія

Список усіх переможців чемпіонату Європи за кількістю перемог

Чемпіонат Європи проходив уже 16 разів, 10 різних збірних спромоглися виграти золоті медалі цього турніру. 6 із них перемагали один раз (Греція, Данія, Нідерланди, СРСР, Португалія та Чехословаччина), дві збірні – по 2 рази ставали чемпіонами (Франція та Італія). Ще дві команди тричі вигравали у фіналах (Іспанія та Німеччина).

Німеччина – 3 (1972, 1980, 1996)
Іспанія – 3 (1964, 2008, 2012)
Італія – ​​2 (1968, 2020)
Франція – 2 (1984, 2000)
Данія – 1 (1992)
Греція – 1 (2004)
Нідерланди – 1 (1988)
Португалія – 1 (2016)
СРСР – 1 (1960)
Чехословаччина – 1 (1976)

Максимович Назар

Recent Posts

Лучано Спаллетті: Ми здатні на більше, ніж показали сьогодні

У понеділок в третьому турі групового турніру Євро-2024 в групі В збірна Італії зіграла внічию…

28 хв. ago

Визначено найкращого гравця матчу Албанія – Іспанія

24 червня відбувся матч 3-го туру групи В на Євро-2024 між збірними Албанії та Іспанії.…

32 хв. ago

Златко Даліч: Вісім хвилин за що? Фоли, перервана гра? Але я не запитуватиму арбітра про алібі

Головний тренер збірної Хорватії Златко Даліч дав коментар після нічиєї зі збірною Італії (1:1), яка не…

42 хв. ago

УПЛ презентувала новий офіційний м’яч від Puma

Українська Прем'єр-ліга та німецька компанія Puma представили новий м'яч чемпіонату України.Читати далі

48 хв. ago

Роман Яремчук: Ми повинні зробити щось неймовірне, щоб взяти очки з такою командою, як Бельгія

Роман Яремчук виступав у бельгійській першості понад 5 років, тому чудово знає, як побудована футбольна…

51 хв. ago

Модріч встановив бомбардирський рекорд Євро

Півзахисник збірної Хорватії Лука Модріч у матчі проти Італії побив один із рекордів чемпіонатів Європи.Читати…

1 годину ago